Skip to main content

10 gode råd i parforholdet

Parterapi med over 90% succesrate

[/heading]
10 gode råd, forhold i krise? Hjælp

10 råd i parforholdet – grundsten til et kærligt parforhold

1. Kærtegn hinanden 

10 gode råd fra Terapeuten

Et af de vigtigste 10 gode råd, er Kys, kæl og kærtegn.

Tre vigtige gode ingredienser til et tæt forhold. Disse tre dejlige ting danner grundlaget i enhver form for kærlighedsrelation, hvor der har været fysisk tiltrækning til stede. 10 gode råd fra Terapeuten

Den fysiske kontakt frisætter kærlighedshormonet der hedder oxytocin, dette hormon knytter os mennesker tættere sammen. Samtidig frisætter det et andet hormon, som hedder dopamin og det påvirker humøret i en meget positiv grad, samtidig sænker det stresshormonet kortisol. Så derfor vinder vi så meget ved at kysse, kæle og kærtegne hinanden.

Gør det til en vane at huske det lille kys, og kærtegnet når man går forbi hinanden – også uden at det nødvendigvis skal føre til sex.

Undskyld, 10 gode råd i et parforhold

2. Sig UNDSKYLD

10 gode råd fra Terapeuten

Andet råd, handler om din egen anerkendelse.

I parterapi lærer vi hvordan man oprigtigt giver en undskyldning, når en undskyldning er på sin plads, er man nået langt i bestræbelsen på at nå hinanden efter et skænderi.

Det er vigtigt at vide, at vi godt kan begå fejl og opføre os dårligt og derefter blive gode venner med vores partner igen.

En ægte undskyldning skal være alvorligt ment og ikke bare en hurtig måde at komme ud af en knibe eller et skænderi på. Lad være med at lade undskyldningen efterfølges af et »men«. (»Det er jeg ked af, men du…«).

Ordet »men« gør undskyldningen værdiløs og efterfølges næsten altid af kritik eller dårlige undskyldninger.

Tag ansvar for din egen adfærd og giv en undskyldning for den. Det viser modenhed som et eksempel til efterfølgelse, og det fremmer jeres mulighed for at samarbejde som par.

Parterapi i Vejle | Lær at lytte til hinanden i parforhold

3. Husk at lytte efter

10 gode råd fra Terapeuten

Det er ofte mænd, der bliver beskyldt for ikke at høre ordentligt efter, men skal vi være helt ærlige, så er kvinder heller ikke for gode til det.

Men det er vigtigt at lytte til vores partner. De parforhold, som holder længst, er de parforhold, hvor man viser interesse og empati for hinanden.

Det handler om at være tilgængelig for hinanden, at vi viser at vi er der når den ene har brug for at snakke og specielt når det handler om sårbare emner.

10 gode råd. Forlade min kæreste, Skal vi skilles

4.  ALDRIG true med at forlade hinanden

10 gode råd 

Det er ikke fair at true med at afbryde forholdet, når man står midt i et højrøstet skænderi. Og du må heller aldrig nævne skilsmisse for at prøve at skræmme eller ryste din partner.

Mange gifte mennesker leger af og til med tanken om skilsmisse, selv om de er langt fra at føre den ud i livet. Der er få ting, der kan være mere ødelæggende for et parforhold end at fortælle, at du muligvis er på vej ud af det.

Det skaber utryghed og det kan være med til at starte en lavine af angst. Angst er som gift i et forhold, som dog kan fjernes med at vi føler os trygge sammen.

Begge parter har brug for at vide, at forholdet kan rumme enorme mængder konflikt og stress, uden at de hele tiden skal gå og være bange for, at det bryder sammen.

Men hvis du går og truer med skilsmisse og separation i tide og utide, vil det højst sandsynligt også blive det, det ender med.

10 gode råd, gode venner i forholdet

5. Bliv gode venner med din partners venner

10 gode råd

At være en del af din partners netværk er næsten lige så vigtig en del af et godt parforhold, som at have et godt forhold til din partners familie.

Jo bedre og stærkere et forhold, du har til din partners venner, jo bedre bliver dit og din partners parforhold. Det skaber nemlig tryghed imellem jer og tryghed er som lim mellem et par og tryghed skaber fleksible forhold.

Så må du nemlig gå ud med vennerne mens din partner er tryg ved at være hjemme ved ungerne, fordi man kender hinandens omgangskreds.

Forskellige, 10 gode råd, forholdet er i krise

6. Acceptér jeres forskellighed

10 gode råd

Accepter at mænd og kvinder er grundlæggende forskellige, og kvinder er ikke mere rigtige end mænd. Desuden kommer vi med hver vores baggrund der gør os unikke som mennesker. Vi handler og reager ud fra vores erfaringer i vores opvækst.

Derfor er det vigtigt vi går på opdagelse hos hinanden hvorfor vi siger og gør som vi gør. Det skaber forståelse og accept.

10 gode råd, kærlighed, krise, forhold

7. Lær hinandens kærlighedssprog

10 gode råd fra Terapeuten

Være bevidst om, hvad der får din partner til at føle sig elsket – og brug det.

Vi har alle brug for at føle os elsket af vores partner. Iflg den amerikanske parterapeut Gary Chapman forstår vi kærligheden igennem 5 kærlighedssprog: Fysisk berøring, anerkendende ord, tid til hinanden, gaver eller tjenester.

Gå på opdagelse hos hinanden og læg mærke til hvordan man hver især udøver disse sprog. Hvis I umiddelbart har svært ved at spotte dem, så læs evt “Kærlighedens 5 sprog” af Gary Chapman.

At kende sit eget kærlighedssprog og lære sin partners kan gøre forskellen mellem lykke og skilsmisse.

10 gode råd, han har været mig utro, hjælp, Hvad skal vi gøre?

8. Et enkelt råd

10 gode råd fra Terapeuten

Græsset er grønnest dér, hvor du vander det!

10 gode råd, hjælp vi kan ikke tale sammen

9. Vis din såbarhed

10 gode råd 

Når du tør vise dine sårbare sider, tør din partner måske også vise sig helt frem. Når man viser sine mest sårbare sider viser forskning at man som par bliver mere forbundet og man kan lettere forstå hinandens reaktionsmønstre.

Det bevirker at man føler sig forbundet. Og i bund og grund har vi alle et sted vi er bange for at vise frem. Find modet og del det med din partner. Du bliver overrasket over, hvilken dybde i forholdet I kan finde og dermed styrker I forholdet til at kunne løse konflikterne.

10 gode råd

10. Få hjælp hvis kærligheden er væk

10 gode råd 

Vær ikke bange for at få professionel hjælp til at finde tilbage til hinanden igen. Med en skilsmisse rate på på over 54% viser det kun handlekraft og lyst til forholdet at få hjælp hos feks en parterapeut.

Parterapien foregår i dialog og samarbejde mellem jer som par og jeres parterapeut.

Vi arbejder i terapien på at skabe et trygt rum for Jer, med henblik på at afdække de negative mønstre, som er med til at skabe konflikter eller afstand i jeres forhold.

Jeg som terapeut, guider jer hen til de grundliggende længsler og problemer, der ligger bag disse mønstre. Når dette er på plads, starter arbejdet med at skabe nye og mere positive mønstre i parforholdet.

Her dukker ærligheden oftest op igen.